Chilipasta rød
(Klyang gaeng daeng)

Der er flere årsager til selv at lave sin chilipasta. De vigtigste for mig er, dels at man så ved hvad der indgår i blandingen, dels er man sikker på at der ikke er iblandet tilsætningsstoffer af mystisk oprindelse, og endelig er det sjovt selv at fremstille. Ideelt set fremstilles chilipasta i en morter med en pistel. Man kan dog ligeså godt bruge en god food-processor, da det er et stort og tidskrævende arbejde at knuse alle ingredienser så fint, at det bliver til pasta. Der kan nemt gå op til en time eller mere før man med pistel og morter opnår det ønskede resultat. I Thailand er det en meget karakteristisk lyd omkring spisetid, da folk der holder af friske råvarer og bruger den tid, det nu engang tager at fremstille chilipastaen. Det kan godt betale sig at lave en lidt større portion, hvis man ofte spiser thai mad, men man skal nok ikke opbevare det i køleskab i mere end 14 dages tid.


Dette skal du bruge

  • 2 stilke citrongræs (takrai)
  • et stykke frisk gurkemejerod (kamin) på størrelse med et fingerled
  • ca 10 tynde skiver frisk galangarod (hua kha) Stor type!
  • 10 små tørrede chili
  • 5 små tørrede chili
  • 6 fed hvidløg
  • 1 tsk hvide peberkorn
  • 1 tsk salt
  • 1 spsk rejepasta (gapi)
  • Forberedelse

    Skær citrongræs stilkene i tynde skiver
    Skræl gurkemejeroden og hak den groft
    Hak galangaroden groft
    Pil skallen af hvidløgene
     

    Tilberedning

    Kom alle ingredienser på nær rejepastaen i morteren
    Stød pistlen i morteren til alle ingredienser er blevet helt finddelt og begynder at ligne en pasta
    Tilsæt rejepastaen og stød den godt sammen med de øvrige ingredienser
    Bliv ved så længe du orker. Det bliver kun bedre og bedre!
    Alternativt bland alle ingredienser sammen i en food-processor og lad den køre indtil massen er blevet pastaagtig.

    Tips

    Stil morteren på en fugtig klud, så larmer det ikke så meget!

    Klik på nedenstående billede for at se video af fremgangsmåden...