Grillspyd med jordnøddesovs
(Satay)

Satey er oprindeligt en Malaysisk ret, men den har bredt sig så man idag kan finde den over det meste af Sydøstasien. I Thailand laves det af små stykker svinekød, som stikkes på små, korte bambusspyd. I Bangkoks gader kan man finde små madvogne, der har specialiseret sig i denne dejlige lille ret, som er meget velegnet til blot at spise som en lille appetitvækker til et større måltid.

Dette skal du bruge

  • ½ kg skært svinekød. (gerne nakkefilet eller mørbrad)
  • ½ kop kokosmælk /olie (gathi)
  • 1 spsk god karry
  • 5 fed hvidløg
  • 1 tsk groft salt
  • 1 tsk groftkværnet sort peber
  • 10 bambusspyd
  • Jordnøddesovs:

  • 100 g afskallede jordnødder (uden salt!)
  • 2 spsk stærk chilipasta
  • 1 kop kokosmælk
  • 1 tsk sukker
  • 1 spsk fiskesovs
  • Forberedelse

    Skær svinekøddet i strimler på ca. 1 cm x 5 cm.
    Bland køddet med kokosmælk, karry, hvidløg, salt og peber.
    Lad det ligge og trække i ca. 2 timer.
    Stik kødstykkerne på bambusspydene.
    Tænd op i grillen.

    Jordnøddesovs:

    Tørrist jordnødderne indtil de er hårde og let gyldne. Knus dem i en morter.

    Tilberedning

    Når grillkullene er glødende lægges spydene på risten. De griller i ca 5 minutter på hver side.

    Jornøddesovs:

    Varm en gryde op og tilsæt chilipastaen.
    Tilsæt fiskesovs, kokosmælk og de knuste jordnødder.
    Rør godt rundt i gryden.
    Smag sovsen til med sukker.
    Lad det hele koge godt igennem indtil sovsen antager en tyk konsistens.

    Tips

    Grillspydene kan laves og fryses ned. Man kan sagtens fryse kødet ned når det er sat på spyd.
    Tilbehør er foruden jordnøddesovsen Thailandsk agurkesalat, som serveres iskold.

    Satay kan lige så vel laves med kyllingekød i stedet for svinekød...