Stærk rejesuppe
(Thom Yam Gung)

Stærk rejesuppe, (Tom Yam Gung), Foto: Thomas Retsloff

Thom Yam kendes over hele Thailand. Det er en rig suppe kogt på forskellige råvarer: F.eks. kylling eller skaldyr. Mest udbredt og kendt er nok suppen kogt på store rejer. Får du den i Thailand er den ofte MEGET stærk, og da det er en suppe kan den godt brænde meget på læberne. Rigtigt tillavet er det dog så stor en smagsoplevelse at det rigeligt er alle pinsler værd.

Dette skal du bruge

  • 1 liter vand
  • 20 tigerrejer (ca. 200 g)
  • 3 scalotteløg
  • 4-5 små cherrytomater
  • 2 stilke citrongræs
  • 2 spsk fiskesovs
  • 4 skiver frisk galangarod
  • 150 g markchampignon
  • 5  kaffirblade (Bai makluud)
  • ½ kop citronsaft
  • 5-6 friske chili (Prik kii nuu)
  • ½ tsk knust hvid peber
  •  2 tsk sød chilipasta (Nahm prik phou)
  • en gryde


  • Stærk rejesuppe (Tom Yam Gung) Stærk rejesuppe (Tom Yam Gung) Stærk rejesuppe (Tom Yam Gung)

    Forberedelse

    Rens rejerne og skær dem halvt igennem på langs fra rygsiden. Fjern evt. den sorte tarm.
    Pil løgene og flæk dem på langs i fire stykker
    Skær tomaterne i kvarte
    Knus citrongræsstilkene med det flade af en stor kniv eller køkkenøkse og bind en knude på dem
    Rens svampene og skær dem i kvarte
    Knus kaffirblade og chili, så saften kan trænge ud

    Tilberedning

    Varm vandet op i gryden til det næsten koger
    Tilsæt alle ingredienser undtagen rejer
    Kog igennem i fem minutter mens der af og til røres rundt
    Tilsæt rejer
    Når suppen igen begynder at koge tages den af varmen og er klar

    Tips

    Pas på at rejerne ikke koger for længe,- så bliver de seje
    Snittet i ryggen på rejerne bevirker at de folder sig ud ligesom en sommerfugl når de kommer i den varme suppe.

    Man kan variere denne suppe ved at tilsætte et par skefulde kokosmælk (gathi). Dette gør suppen tykkere og mere cremet, men der tilføres også kalorier, da kokosmælk er meget fedt!

    Jasminris kan spises som tilbehør.