Lynstegte grøntsager
(Phat pahk)

I Thailand skelner man mellem at stege i olie (tort) eller uden olie (pat). Skal man stege uden olie skal det ske hurtigt under kraftig omrøring eller bevægelse og varmen skal være meget høj. Metoden kaldes undertiden her i landet for lynstegning. Metoden er god fordi den ikke fordrer hverken større eller mindre mængder af fedtstof,- og de emner der egner sig til denne stegemetode er ofte fedtfattige i sig selv. Grøntsager er en af grupperne der egner sig særdeles godt til lynstegning. Tager man ovenstående kriterier alvorligt får man et resultat der er sprødt, har bibeholdt de fleste vitaminer og smagsstoffer og som frem for alt ikke drypper af stegeolie. Sammensætningen af grøntsager kan varieres i det uendelige. Følgende opskrift er min favorit.

Dette skal du bruge

  • 4-5 gulerødder
  • 8 scalotteløg (eller små rødløg hvis du kan finde dem)
  • 1 bakke friske babymajs (ell. på dåse)
  • 1 rød peberfrugt
  • 1 god håndfuld ærtebælge (sukkerærter)
  • 3 fed hvidløg
  • 1 tsk friskkværnet hvid peber
  • ½ tsk salt
  • 2-3 spsk østerssovs (Nahm man hoi)
  • ½ kop vand  (kun hvis retten bliver for tør)
  • en wok
  • en metalspatel

  • Forberedelse

    Skyl grøntsagerne i koldt vand. Tør dem i et viskestykke.
    Skær gulerødderne ud i lange tynde stave på størrelse med en tændstik.
    Flæk løgene og babymajsene på langs i fire dele.
    Skær peberfrugten ud i stave på ca. 5 x ½ cm.
    Knus hvidløgene med det flade af en kniv.

    Tilberedning

    Varm wokken op så den begynder at ryge.
    Tilsæt hvidløg.
    Tilsæt grøntsagerne i følgende rækkefølge: gulerødder, løg, babymajs, peberfrugt Hold det hele i bevægelse med spatelen.
    Tilsæt salt, peber og østerssovs. Tilsæt evt. vand.
    Efter ialt ca. 3 min. tilsættes ærtebælgene. Der røres rundt en sidste gang hvorefter retten hældes over på et fladt fad.

    Tips

    Man kan udemærket tilsætte ca. 100 g rejer til retten.
    Jasminris spises som tilbehør