Blæksprutte salat
(Yam plah myk)

Salat,- eller Yam, som det hedder på Thai (kold anretning af fortrinsvis utilberedte råvarer) kan sammensættes af mange forskellige ingredienser. I Thailand spiser man Yam som en slags snack, hvis man f.eks. er i byen for at høre musik eller er på en bar eller lign. Yam er ofte meget stærkt, idet der bruges frisk chili i rigelige mængder. Følgende opskrift er med blæksprutte, men kan laves med mange andre råvarer på stort det samme måde.

Dette skal du bruge: 

  • ca. 2 blæksprutter (10-armede)
  • 5 grønne eller røde chili (Prik kii nuu)
  • 1 lille rødløg
  • 2 stilke citrongræs (Takraai)
  • 1 spsk. friske korianderblade (Bai pahk chii)
  • ½ tsk. salt
  • 1 limefrugt eller 1 lille citron

  • Forberedelse: 

    Flæk blæksprutterne på langs. Rens dem og skyl dem grundigt i koldt vand
    Del de halve blæksprutter i kvarte.
    Rids blæksprutte stykkerne på kryds og tværs med en skarp kniv. (Som var det en culottesteg!)
    Skær blæksprutterne i stykker på ca. 3 x 5 cm.
    Hak rødløget groft.
    Skær citrongræs stilkene i tynde skiver.
    Hak korianderblade og chili groft.
    Pres saften ud af limefrugten eller citronen.

    Tilberedning: 

    Kog ca. 3 dl. vand og hæld det over blækspruttestykkerne. Disse vil nu krølle sig sammen.
    Hæld vandet fra efter ca. ½ minut.
    Tilsæt salt, rødløg, lime- eller citronsaft, chili og korianderblade og bland det hele godt sammen.
    Servér retten på en bund af salatblade.

    Tips

    Retten kan laves i forvejen og stilles i køleskab i et par timer før den serveres. Den kan som nævnt spises som en slags snack en sen nattetime, eller den kan indgå som en del af et større Thai-måltid som ballast til relativt tunge Thai-retter som f.eks. stuvninger (Gaeng).