Stegt laks med chilisovs
(Plah raht prik)

Stegt laks med chilisovs, Foto: Thomas Retsloff

I Thailand bruges mange slags fisk til denne ret. Plah kaphong (eng. Snapper) anses for specielt velegnet til de fleste fiskeretter,- især stegeretter. Laks kendes ikke, da det er en koldtvands fisk, men den har det tilfælles med f.eks. Plah kaphong at være fast i kødet og saftig. Derfor egner den sig særligt til denne stegeret, hvor fisken ikke må skille ad, men samtidig skal være helt gennemstegt og helst lidt sprød på overfladen.
Man kan også bruge frisk makrel til retten, hvis man ikke er bange for fed fisk

Dette skal du bruge

  • 1 laks på ca. et kg. (Canadisk vildlaks er velegnet!)
  • 1 tsk. groft salt
  • ½ l god stegeolie (vindruekerneolie)
  • Chilisauce: 

  • 3-4 spsk. olie (brug det fisken er stegt i)
  • 3-4 fed hvidløg
  • 10 mellemstore røde chili (Prik kii nuu)
  • 4 spsk. vineddike
  • 3 spsk. fiske sovs (Nahm plah)
  • 2-3 spsk. sukker
  • ½ kop friske korianderblade (Bai pahk chii)
  • evt ½-1 kop vand
  • en wok
  • en morter
  • Forberedelse

    Skær tre ridser (ca. 1 cm.) på tværs i begge sider af fisken. Skær den derefter i to stykker.
    Gnub saltet ned i ridserne og på selve fisken.
    Knus chili og hvidløg i en morter til det hele er blandet til en grov masse.
    Hak korianderbladene groft.

    Tilberedning

    Varm wokken med olie op og læg laksestykkerne i.
    Skru lidt ned for varmen og steg laksen ca. 30 min. (Vend stykkerne á flere gange,så de ikke bliver for mørke).
    Tag laksestykkerne op af olien, lad dem dryppe af og læg dem derefter på et aflangt fad.
    Hæld olien af wokken og lad den falde til ro i en skål
    Vask wokken i rent vand og tør den af.
    Varm den op igen tilsat 3-4 spsk. af den olie du lige har stegt laksen i. Når olien begynder at ryge tilsættes blandingen af chili og hvidløg. (Pas på øjne og luftveje!)
    Tilsæt vineddiken (emhætten i højeste gear og åbent vindue!).
    Tilsæt fiskesovsen og sukkeret.
    Regulér tykkelsen af sovsen med koldt vand. Konsistensen skal ideelt være som kærnemælk.
    Wokken tages af varmen og saucen hældes over fisken.
    Drys de grofthakkede korianderblade over retten lige inden den serveres.
    Spises som en af flere retter med Jasminris

    Tips

    Laksen kan steges i forvejen og stilles tilside således at man kun skal bruge tid på sovsen lige før retten serveres. Dette kan være en fordel hvis man skal lave flere retter som skal være færdige til samme tid.