Thailandsk Papaya salat
(Som Tham Thai)

Denne ret stammer fra den nordøstlige del af Thailand. (Isaan) Som Tham findes i to hovedvarianter: Thailandsk Papayasalat og Laotisk Papayasalat. Isaan ligner i mange henseender Laos (sprogligt, kulturelt, gastronomisk m.m.) og mange spændende retter kommer herfra. Mange af disse nordøstlige retter er karakteriseret ved, at de består af råvarer, der ikke, eller næsten ikke er tilberedt ved kogning, stegning ell. lignende. Råvarer (også fisk og kød) bruges i vid udstrækning rå. Forskellen mellem den Thailandske og Laotiske variant er, at der i den sidstnævnte også indgår rå, knuste ferskvandskrabber. Da det nok er den førstnævnte, der appelerer til de fleste her i landet, er det den, der er beskrevet i denne opskrift. De krabber man bruger i den Laotiske variant er desuden her i landet meget svære at få fat i.

Thailandsk papayasalat, Foto: Thomas Retsloff

Dette skal du bruge

  • 1 lille, ung papaya påca. 300-400 g.
  • 8-10 cherry tomater
  • 5-10 røde mellemstore chili (Prik kii nuu)
  • 1 spsk. jordnødder (uden salt)
  • 5 fed hvidløg
  • 2-3 lange slangebønner (Thua fahk yao)
  • 1 spsk. tørrede rejer (Gung haeng)
  • 1-2 spsk. fiske sovs (Nahm plah)
  • 2 spsk. citron- eller limesaft
  • 1 spsk. knust palmesukker
  • en stor morter med støder
  • en skarp kniv
  • en ske
  • Forberedelse

    Skyl papayaen godt og Skræl den.

    Hold papayaen i den ene hånd. Med den skarpe æg af en lang kniv (ikke bølget) skal du nu gentagne gange slå ned i papayaen i dennes længderetning. Når du har gjort det 10-12 gange skal du, stadig med den skarpe kniv, 'skrælle lange strimler af papaya af. (Forestil dig at du skulle skære barken af en pind i lange tynde strimler.) Gentag nu processen på samme måde indtil du har hakket hele papayaen til lange tynde strimler. Jo tyndere og længere strimler du kan lave,  jo bedre resultat får du.- men det er ikke nemt !

    Alternativt kan du rive papayaen på et råkostjern, men det er svært at få lange strimler på et sådant.
    Tørrist jordnødderne på en varm pande eller wok til de bliver lysebrune
    Skær tomaterne i halve
    Knæk bønnerne i ca 3-4 cm lange stykker

    Tilberedning

    Kom chilli og hvidløg i morteren og stød det grundigt. (pas på at chilien ikke sprøjter op i øjet!)
    Knus palmesukkeret så det er blandet godt op med chili og hvidløg
    Tilsæt de ristede jordnødder og de tørrede rejer og stød dem let.
    Samtidigt med at du støder i morteren skal du nu tilsætte papayastrimler, slangebønner, tomater, citronsaft og fiskesovs
    Vend salaten rundt i morteren flere gange med en ske samtidig med at du støder.
    Anret papayasalaten på en bund af sprøde salatblade og pynt med et par cherrytomater og evt. lidt af slangebønnerne.
    Spises i Thailand ofte blot som et lille mellemmåltid men kan sagtens indgå som en af flere retter i en større middag.

    Tips

    Pas på ikke at støde ingredienserne helt i stykker. Rettens styrke er dens friskhed og sprødhed som kun opnås ved at støde med nænsom hånd. I stedet for at støde i papayaen kan du blande alle ingredienserne grundigt sammen med hånden stukket ned i en plastikpose. (For ikke at få chili på fingrene) Sørg blot for at saften fra tomaterne er presset ud i salaten.

    Det er meningen at denne ret skal være MEGET stærk. De 5-8 chili er vejledende. Du er nødt til selv at eksperimentere med hvor meget du synes at du kan tåle.